Autorijden nergens zo duur als in Nederland

Nederlandse dieselrijders hebben de hoogste autolasten van Europa. Heeft u een diesel, dan bent u maandelijks gemiddeld €695 aan uw auto kwijt, blijkt uit onderzoek van LeasePlan. Nederlandse benzinerijders horen ook bij de big spenders van Europa. Waarom autorijden hier zo duur is? Voornamelijk belastingen.

Een dieselauto bezitter is kostbaar. Een benzinerijder die 20.000 kilometer per jaar rijdt, betaalt gemiddeld €614 voor zijn auto. Alleen de Noren, Italianen, Denen, Finnen en Zwitsers hebben hogere lasten.

Deze bedragen zijn inclusief afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering. Is Nederland een duur verzekeringsland? Nee, daar ligt niet het knelpunt. LeasePlan directeur Erik Henstra vindt dat vooral de belastingheffing in Nederland beter moet. Minder het bezit van een auto belasten, en meer betalen voor het gebruik.

Slechts 13 procent van de maandelijkse kosten van de automobilist bestaat uit brandstof. Op de overige 87 procent heeft u volgens LeasePlan geen invloed. Dat is niet helemaal waar. Verzekeringen en pechhulp beslaan samen 11 procent van de gemiddelde maandlast. Anders dan op uw belastingen heeft u daar wel degelijk invloed op.

Goedkoop uw auto verzekeren kan wel

Een auto verzekeren is wél relatief goedkoop in Nederland. Als percentage van het geheel aan kosten (11%) ligt het lager dan in de rest van Europa (13%). Volgens een woordvoerder van LeasePlan wordt in Nederland gemiddeld €71 per maand betaald voor een allrisk-verzekering. Alleen Oost-Europese als Bulgarije, Hongarije en Roemenië betalen minder.

Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. De ene allrisk-verzekering is immers de andere niet. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwwaarderegeling. Bovendien betekent een hogere aanschafprijs (vanwege bpm) een hoger verzekerd bedrag en dus een hogere premie. Ook indirect maken belastingen een autoverzekering dus duurder.

Veel aanbod: lage premie

Ondanks dat is het in Nederland nog steeds opmerkelijk goedkoop om uw auto te verzekeren. Dat komt omdat de verzekeringsmarkt in Nederland heel concurrerend is. Er zijn talloze aanbieders om uit te kiezen. Er is dus altijd wel ergens een goede deal te krijgen.

Bent u op zoek naar een voordelige autoverzekering? Vraag dan ons ook eens om raad. Lang niet alle autoverzekeringen worden online aangeboden. 

Bron: Verbond van Verzekeraars


Terug naar het nieuwsoverzicht