Voorkom onderverzekering: controleer regelmatig uw inboedelwaarde

U koopt een nieuwe bank, een grotere televisie of een duurdere wasmachine. Maar u vergeet vervolgens de inboedelverzekering hierop aan te passen. Pas bij schade merkt u de gevolgen. U krijgt niet het volledige schadebedrag uitgekeerd omdat u onderverzekerd bent. Controleer daarom regelmatig wat uw inboedel waard is.

Van onderverzekering is sprake als het verzekerde bedrag lager is dan de werkelijke waarde van uw inboedel. Het kan ook voorkomen bij andere verzekeringen, bijvoorbeeld de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Financiële gevolgen van onderverzekering

Stel, u verzekert uw inboedel voor € 30.000. U krijgt een binnenbrandje en heeft voor € 8.000 schade aan uw magnetron, koelkast en keukentafel. De expert van de verzekeraar komt de schade bekijken. Zijn conclusie? Uw totale inboedelwaarde is € 40.000 waard. Nu krijgt u slechts driekwart van de schade vergoed, namelijk € 6.000. De resterende € 2.000 is voor uw eigen rekening.

Wanneer verandert de waarde van uw inboedel?

Uw inboedel wordt meestal meer waard naarmate u ouder wordt. U koopt duurdere spullen, zoals die televisie. U vult uw keukenapparatuur aan met bijvoorbeeld een dure keukenmachine of een luxe koffieautomaat. Met elke aankoop stijgt de waarde van uw inboedel en neemt de kans op onderverzekering toe. Het is zeker belangrijk dat u uw inboedelverzekering controleert op het verzekerde bedrag als:

  • u gaat samenwonen en u twee inboedels samenvoegt.
  • u een kind krijgt en hier specifieke spullen als een kinderkamer en kinderwagen voor aanschaft. Later komen daar onder andere telefoons en game consoles bij.
  • uw kinderen op zichzelf gaan wonen, hun spullen meenemen en uw inboedelwaarde juist daalt.

Wat doet uw verzekeraar tegen onderverzekering?

U bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het verzekerde bedrag op uw inboedelverzekering. Toch staat u niet helemaal alleen. Mogelijk is in de voorwaarden van uw verzekering een indexatieclausule (ofwel indexclausule) opgenomen. De waarde van uw inboedel wordt dan automatisch elk jaar met een bepaald percentage verhoogd. Koopt u echter in korte tijd meer of duurdere spullen? Dan is een extra check en aanpassing van het verzekerde bedrag zinvol.

Hoe stelt u de waarde van uw inboedel vast?

De meeste verzekeraars kennen de inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst om een globale inschatting van de waarde van uw inboedel te bepalen. De schatting wordt gedaan op basis van uw gezinssituatie, leeftijd, inkomen, regio en de grootte van uw woning. Een voorbeeld kunt u bekijken op de website van het Verbond van Verzekeraars. Doorgaans vragen verzekeraars u elke vijf jaar om de waardemeter opnieuw in te vullen.

Vult u de inboedelwaardemeter in, dan geven de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering af. In dat geval heeft de onderverzekering geen gevolgen en krijgt u het volledige schadebedrag terug. Wilt u meer grip op de inboedelwaarde? Dan kunt u nog altijd zelf een lijst bijhouden van uw bezittingen en deze elk jaar updaten.

Om bij schade het juiste bedrag uitgekeerd te krijgen, is het belangrijk dat het verzekerde bedrag op uw inboedelverzekering klopt. Stijgt uw inboedelwaarde en wilt u uw inboedelverzekering hierop aanpassen? Geef dit bijtijds aan ons door.

Bron: Verbond van Verzekeraars


Terug naar het nieuwsoverzicht